Houtworm

HoutwormHoutworm bestrijden

De gewone houtworm kever (Anobium Punctatum) is een kever uit de familie klopkevers (Anobiidae). Andere namen zijn kleine houtworm kever of meubelkever. Het kevertje wordt slechts 3 tot 4 millimeter lang. De dekschilden zijn zeer fijn behaard, bruin van kleur en hebben vele rijen kleine puntjes die op groeven lijken. Hieraan is de wetenschappelijke soortnaam te danken, want punctatum betekent ‘puntjes’. Het halsschild is groot en beschermt de kop, die meer onder het halsschild is geplaatst dan voor het halsschild, bovenop is een puntachtige knobbel aanwezig. De seksen lokken elkaar door met hun kop en halsschild tegen het hout te tikken, wat een voor mensen hoorbaar geklop tot gevolg heeft. Bijgeloof heeft ervoor gezorgd dat veel klopkevers ‘doodskloppertje’ worden genoemd.

Ontwikkeling en schadebeeld

De schade die de gewone houtworm kever kan aanrichten is enorm en hangt af van een aantal factoren. De kevers leven alleen in kurkdroog hout en niet in hout van levende of dode bomen in de natuur, wat te vochtig is. De kever wordt hierom ook wel een drooghoutboorder genoemd, net als andere soorten insecten die in droog hout boren, ongeacht de verwantschap. Bewerkt hout is niet geschikt voor de larven, die daarom massaal afkomen op spanten en onbewerkte meubels en kunstvoorwerpen in huizen. Houten beeldsculpturen vallen nog wel eens ten prooi.

Voortplanting

Larven groeien in houtzaagsel, dat boormeel wordt genoemd. Het is licht van kleur, korrelig van structuur en bevat sigaarachtige deeltjes. Pas als de larven zijn ontwikkeld en verpopt in het hout komt de kever enige tijd later tevoorschijn door eerst het boorsel uit de gang te schuiven en vervolgens uit te vliegen. De uitvliegopening is 1 tot 2 millimeter en is hieraan te herkennen. Alle andere bekendere kevers hebben uitvliegopeningen van minstens 2 millimeter.

Aanwijzingen voor houtworm

een doffe klank bij het betikken van het hout met een hard voorwerp
– verzwakte plaatsen in het hout
– vervorming van het hout, doorzakkingen
– gaatjes in het hout (uitvliegopeningen)
– de aanwezigheid van boormeel
– het waarnemen van geluiden zoals knagen, kloppen
– dode kevers

Wilt u een afspraak maken vul het contact formulier in en we bellen uw terug

  Naam*

  Email*

  Telefoon nummer*

  Adres*

  Postcode*

  Woonplaats*

   

  Onderwerp*

  Bericht

   

  * Verplichte velden