Muggen

Irritant

In broeierige zomermaanden, maar zeker ook in het begin van de herfst, worden mensen getreiterd door uiterst brutaal en hinderlijk ongedierte: muggen! Niet alle muggen zijn hinderlijk voor de mens. Zo is de langpootmug een onschuldige variant. Met name steekmuggen irriteren de mens. Wie kent niet de rode bulten op het lichaam na een bezoek door een steekmug, of het hinderlijk rond zoemen van steekmuggen terwijl u probeert te slapen? Daarnaast verspreiden ze bacteriƫn met hun bezoekjes.

Zet je dus maar schrap, als het schijnt dat er een muggenplaag onze kant op komt. De regen zeker na een periode van warm en broeierig weer zijn namelijk de ideale omstandigheden voor muggen om eitjes te leggen.

Ontwikkeling

Steekmuggen ontwikkelen zich, afhankelijk van de soort, in stilstaand of bewegend water. De larven van de mug hangen onder het wateroppervlak, waar ze zich door middel van een soort ‘snorkel’ van zuurstof voorzien. Als de larven volgroeid zijn vormen zij 8‘poppen’ waarna ze enkele dagen later als muggen tevoorschijn komen. Na het acclimatiseren in de relatief droge omgeving gaan de vrouwtjes op jacht, op zoek naar bloed. Bij overlast in huis kan het zijn dat zich in de kruipruimte onder het huis plassen bevinden. Door de centrale verwarming in huizen wordt ook de ruimte onder het huis verwarmt, waardoor de muggen een optimale omgeving hebben om zich te ontwikkelen. Maar onder het huis is niet de enige plaats waar muggen kunnen volgroeien. Wat dacht u bijvoorbeeld van te nat gehouden potplanten of zelfs de vissenkom?