Mollen

Fluweel

De mol die in onze omgeving voorkomt is de “gewone mol” (Talpa Europea)
Mollen zijn kleine dieren met een fluweelzachte donkere vacht die hun hele leven ondergronds doorbrengen. Een mol heeft een lichaamslengte van 13 tot 17 centimeters met daarboven een 3 tot 4 cm dun behaarde staart. Mollen hebben voorpoten met zes vingertjes, waar brede platte nageltjes aan zitten. De haren van de mollenvacht zijn zo geplaatst dat mollen gemakkelijk alle richtingen op kunnen bewegen, de haren kantelen mee. Mollen zijn niet blind. Ze hebben kleine oogjes, ongeveer zo groot als een speldenknopje, waar ze wel degelijk mee kunnen zien al is het niet veel. Ze hebben geen oren maar voelhaartjes op hun hoofd en snuit. De mol kan ook niet goed ruiken, er zijn proeven gedaan waarbij er wormen voor de neus van de mol werden gehouden echter hij reageerde pas als de worm de  grond raakte en zijn zintuigen de trilling opving.

mol

Nest
De mol leeft voornamelijk onder de grond en zijn goede zwemmers. Mollen leven alleen, alleen in de paartijd zijn ze met hun tweeen.  In het begin van het voorjaar, tussen februari en april, vindt de paring plaats. De draagtijd is ongeveer 28 dagen en de jongen komen ter wereld tussen mei en juni. Na 4 weken verlaten de jongen voor het eerst het nest, en weer 4 weken later worden ze verstoten door de moeder die alleen verder leeft.  Dit is ook de enige periode in het jaar dat mollen samen wonen en leven. Gemiddeld 40% van de jongen overleeft het eerste jaar

Voedsel
De voornaamste bezigheden van een mol zijn graven en eten. Regenwormen zijn het belangrijkste voedsel van de mol daarnaast eet hij bijna alle andere dieren (engerlingen -ritnaalden en bv. emelten) die hij in zijn gangen aantreft. Een mol eet per dag ongeveer zijn eigen gewicht aan regen wormen op dat is erg veel omdat een mol zelf rond de 100 gram weegt.

Bestrijding
Je mag de mol bestrijden met de daarvoor aangewezen toegestane middelen. Wij werken met klemmen bij particulieren en bij bedrijven of agrariƫrs mogen we omdat we daarvoor een licentie hebben ook met fosforwaterstof werken graag bespreken we met u de mogelijkheden die wij kunnen bieden.