Motten

De kleermot
De kleermot is de meest bekende en meest gevreesde soort mot. Dit is namelijk de mot die de schade aan wollen kleding en huiden veroorzaakt. Doodslaan van de kleine motjes (7-8 mm, spanwijdte 11-17 mm) is  onvoldoende om schade door de kleermot te voorkomen. Het is namelijk niet de volwassen mot die voor de schade zorgt, maar de larve van deze mot. De larve van de kleermot is ca. 1 cm. lang en is vuilwit van kleur. De eitjes worden door de wijfjes in de periode juli/augustus afgezet, circa 50-100 eitjes. Hierbij heeft zij een voorkeur voor vouwen van kleding, tapijtharen, huiden, kamgaren en vilt.

Larven
Uit deze eitjes komen de larven tevoorschijn die vrijwel onmiddelijk een cocon spinnen en daarin verpoppen. Eind maart komen volwassen motten vrij. Bij kamertemperatuur ontwikkelt deze nieuwe generatie binnen  3 maanden (4 generaties per jaar), maar zelfs in onverwarmde ruimten ontwikkelen 2 generaties per jaar. De mot kan dus het hele jaar door, in de verschillende stadia van ontwikkeling, in het huis worden aangetroffen.

Bestrijding
6Motten (de kleermot of de pelsmot) kunnen worden geweerd door het schoonhouden en   regelmatig luchten van de kleding. Ook is van belang dat de kleding niet te dicht op elkaar hangt. Wanneer u kleding opslaat, gebruik dan goedsluitende zakken, kisten of kasten. Indien de motten zich in een kast bevinden dienen ook de naden en kieren behandeld te worden. Een bestrijdingsmiddel is hierbij noodzakelijk. Wanneer er met bestrijdingsmiddelen gewerkt gaat worden is het aan te bevelen een vakman te benaderen. U kunt het mogelijk, na lezen van de gebruiksaanwijzing wel zelf, maar het blijven bestrijdingsmiddelen en kunnen gevolgen hebben voor uw gezondheid.